HTML

Imi tudja

Az egész azzal kezdődött, hogy plötty lettem. Nem kövér, nem túlsúlyos, hanem egyelőre csak plötty, akinek a felkarján az izom helyén integetőháj kezdett növekedni. Mikor több hónap után rájöttem, hogy a bajom magától nem múlik, nagy elhatározásra jutottam. De mi köze ehhez Iminek?

Friss topikok

  • Éva Károlyné Tömösközi: Kedves Bea! Mindig örömmel tölt el,amikor újabb gyöngyszemét olvashatom edzésed alakulásának.Továb... (2013.10.07. 14:03) Kicsi vagyok én, majd megnövök én...
  • Judit Pető: Nagyon várom már a folytatást !!!Bizom benne siker és habyend lesz a vége!!De igen Imi tudja!! (2013.08.26. 16:27) Imi színre lép

Címkék

Ez az örökzöld dal ugyebár már csak emlék... (Sóhaj...) Vasárnap délutáni sütizések barátokkal, szerelmekkel, szerelmi viharokban csapzott unokatestvérekkel, szülőkkel ... mindig az aktuálisan a környék legjobb cukrászdájának kikiáltott helyen, de szép is volt!

Ma a cukrászda legfeljebb tyúkrázda lehet, hiszen a fehér liszt és cukor találkozása még a legelvetemültebb álmokban is tilos! (Pedig a restaurant feliratot néha tényleg rétesdombnak olvasom:) Úgy látszik, még nem teljes az életmód-váltásom:))

Az ókori görögöknél mennyivel egyszerűbb lett volna...vagy mégsem?

Az első, i. e. 776-ban rendezett olimpián még csak egy versenyszám volt: a futás. A későbbiekben nem csak a sportágak száma, hanem az atléták táplálkozása is jócskán bővült - például egyre több húst ettek, vagyis a manapság divatos Atkins-diétához hasonló étrendet követtek.

A Múlt-kor című folyóirat szerint az ókori Görögországban a hétköznapi emberek étrendje kenyérfélékből, zöldségből és gyümölcsből állt. A tengerparton élők leggyakoribb étele a hal volt. Az ókori olimpikonok általában a görög városállamok társadalmának felső rétegéből kerültek ki, hiszen csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak, hogy gyermekeiket fehérjében gazdag hüvelyesekkel és húsokkal etessék. Utóbbiak márpedig elengedhetetlenek az izmok fejlesztéséhez. A legkorábbi feljegyzések sajtban és gyümölcsben gazdag étrendet írnak elő az olimpikonoknak, ám ez az étrend az idők során egyre több és több húst tartalmazott. A kor más diétái tiltották a kenyérfélék fogyasztását verseny előtt, és inkább szárított fügét javasoltak helyette.

Krotóni Milón például naponta kilenc kiló húst és ugyanannyi kenyeret evett meg, és három kancsó bort ivott. Olimpiában a vállára vett egy négyéves bikát, és körülhordozta a stadionban, majd felszeletelte az állatot és egymagában ette meg egy nap alatt- írta egy korabeli író könyvében.

S ha már gladiátorok: az egykori Asia Minor provincia (ma Törökország) fővárosa, Epheszosz közelében feltárt, mintegy 70 sírból álló gladiátor-temető leletei is egy nagyon izgalmas tévhitet oszlattak el: a csontok vizsgálata bizony cáfolja a római harcológépek testfelépítéséről szőtt hollywoodi elképzeléseket. A Törökország területén fekvő temetőben nyugvó gladiátorok nem drabális húsevő-hústornyok, hanem sokkal inkább túlsúlyos vegetáriánusok voltak. 

A "nagy csalás" persze nem a hollywoodi kasszasikerekkel kezdődött: már a korabeli mozaikok is megtermett izomkolosszusokként ábrázolják a gladiátorokat. Ám a történészek szerint ez inkább korabeli píárfogás lehetett, mellyel a harcosok macsó imázsát akarták javítani, semmit hű képet adni valódi testalkatukról. 

A csontok vizsgálata alapján megállapították: a gladiátorok valójában árpa- és bab-diétán éltek. Hogy ez elég egyhangú koszt volt, szinte tuti. Az egyhangú diéta különös módon a harcosok ereinek és idegrendszerének védelmét szolgálta, hiszen a lerakódott zsírrétegen jól feszült a testüket óvó páncélzat, az ütésektől pedig óvta a belső szerveket. 

A gladiátorok inkább felszedtek magukra pár kilót harc előtt, semmint hogy megszabadultak volna a felesleges súlytól. 

Szóval, gladiátor sem leszek:))))

Cukrászda, sütizések..."rétesdomb"...

Ezek tényleg finom és jó dolgok!
Mint személyi edzőtől, sokszor megkérdezik tőlem, hogy:,,Ugye akkor te nem eszel cukrot, lisztes dolgot, tésztát...stb?"
Hát persze, hogy nem!

A tegnapot leszámítva, amikor elfogyasztottam egy finom túros pitét. De ilyenkor azzal védekezem, hogy legalább volt benne túró. A helyes táplálkozás tisztázása érdekében beszéljünk egy picit a fehérje, szénhidrát mizériáról. Miben van fehérje, miben van szénhidrát, mi mondható ,,károsnak” és mi nem?
A fehérje,
A definició szerint: A fehérjék aminósavak, lineáris polimerből felépülő szerves makromolekulák. A fehérjék aminósav sorrendjét a gének nukleotid szekvenciája kódolja...” Na most hagyom abba!
Nézzük a lényeget köznyelven.
A fehérje gyakorlatilag az izomzatunk építőköve. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja és ilyen formában használja fel. Természetes formában a fehérje megtalálható húsokban, tejtermékekben, tojásban, kis mennyiségben növényekben. Azaz együnk húst, halat, túrót, tojást (fehérjét) és hüvelyes zöldségeket. Ez így ugye egyszerúen hangzik, de sajnos nem. Ha komolyan vesszük az edzést (és miért ne vennénk komolyan?), ezáltal az étkezést is, akkor testsúly-kilógrammonként 2 - 2,5 gramm fehérjét kellene bevinni naponta. Ez annyit jelent, hogy ha az alanyunk 80 kg-os, akkor kb. 200 gramm fehérjét kellene naponta megennie. Akkor most nézzük meg a csirkemell adatait: 100 grammban van 23 gramm fehérje, 1,2 gramm zsír. Ez remek, ugye? Szóval kb. 1 kg csirkemellben van 230 gramm fehérje. Nem kell megijedni, a 200 gramm egész napra vonatkozik, és nem csak csirkemellből állhat az étkezésünk.
Ha mégse tudjuk bevinni a megfelelő mennyiségű fehérjét, akkor jön a sokak által rettegett és félelmetesnek tartott  “fehérjeturmix”. Sajnos a köztudatban az van, hogy ártalmas a szervezetre, mert csupa “szteroid” és "csak lufi izmaink lesznek". TÉVEDÉS! Bátran igyuk, mert nem ártalmas. (Erről egy későbbi bejegyzésben még bővebben írok) 

Nézzük a másik kulcsjátékost, a szénhidrátot.
A szénhidrát testünk energiaellátásának fő forrása. Tehát ha nem eszünk szénhidrátot, nem lesz energiánk, nem tudunk gondolkodni és nem tudunk mozogni se. Ami baj! Ilyenkor jön a kérdés. De mit együnk? Rizst? Nem csak rizst.
A szénhidrát szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Legegyszerűbb formái a cukrok, bonyolultabbak a keményítők, legösszetettebbek a rostok. Amikor  szénhidrátot fogyasztunk hirtelen megemelkedik a vércukorszint, amiből a felesleget a szervezet a zsírsejtekben raktározza, azaz jönnek fel a finom kis zsírpárnák. A szervezet hozzászokik, hogy energiára van folyamatosan szüksége és csak többet és többet igényel. Ilyenkor eszünk és ezáltal újabb kalóriákkal leszünk gazdagabbak. Ekkor kell ÁLLJ-t parancsolni!
Mik a “jó” és a “rossz” szénhidrátok?
Jó szénhidrátok például a rizs, a teljes kiőrlésü kenyér, zabpehely, puffasztott rizs, búza, zöldségek.Rossz szénhidrátok a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények. Sajnos ezek hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, glikémiás indexük magas, megemeli a vércukorszintet, magas lesz az inzulinszint, ez pedig növeli a zsírráalakulás kockázatát.

Együnk okosan és mértékkel! 

Fodor Imre
személyi edző

300914_535363299814106_666048724_n.jpg

"Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://imitudja.blog.hu/api/trackback/id/tr25632382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása